Roller Derby

derby

Roller Derby – selle sõnapaari taga peitub võistlusmäng, mida mängitakse paarisrattalistel Quad-rulluiskudel. Hetkel teadaolevalt sellele alale eestikeelne vaste puudub. Küll aga on Eestis olemas huvilised, kes on sellega tegelenud ja kes otsivad võimalusi ja inimesi, et see spordiala muutuks elujõuliseks ka siin. Tasub tähele panna, et esimesed klubid on ka juba registreeritud ja spordiregistrisse kantud.

Kuigi paljud on seda spordiala näinud vilksamisi filmides, siis ilmselt ei tea enamus Teist mängureeglitest midagi. Alustades sellest, et Roller Derbyt kutsutakse justnimelt sportmänguks, mitte näiteks klassikalises mõttes rulluisuvõistluseks. Roller derby on kontaktsport, mille kaks poolaega (2 x 30min) koosnevad lühikestest 90 sekundilistest mängudest ehk Jam’idest. Platsil uisutab korraga mõlemast võistkonnast 5 mängijat, kellest üks nimega Jammer peab ülejäänud mängijatest mööduma ja uisurajale ringi peale tegema. Teisel möödumisel hakkab Jammer punkte koguma – iga vastasvõistkonna mängijast möödumine annab ühe punkti. Blockerite ülesanne mängus on oma tiimi Jammerit mängus edasi aidata ning vastasvõistkonna Jammerit takistada. Mängus on olulisel kohal ka Pivot’i osa – tema nö organiseerib Blockerite tegevust. Mäng on üsna jõuline, kuid ka väga taktikaline. Mängijatel on vaja mitte ainult kiirust ja jõudu vaid ka oskust planeerida, teiste mängijate käitumist ette näha. Sellepärast on ka näha, et platsil on väga erinevaid mängijaid – tillukesi aga kiireid ja hea manööverdamisoskusega tüdrukuid ning ka suuremaid naisi, kellest möödumine võib osutuda tõeliseks katsumuseks. Roller Derby kogukond on väga ühtehoidev ja sõbralik, rivaalitsemine lõppeb mängu lõpuvilega. Enamus tiimidest maailmas on naiskonnad kuid leidub ka meeskondi. Mehed osalevad mängus tihti treenerite või kohtunikena. Väidetavalt on maailmas ca 1200 tiimi, kellest pooled tegustevad USAs. Viimasel aastakümnendil on sport tõusmas ka Euroopas, kellest lähimaks näiteks on Soome. Seal tegutseb üsna mitu naiskonda (Helsinki Roller Derby, Kallio Rolling Rainbow jne), kes osalevad rahvusvahelistel turniiridel. Helsinki Roller Derby A-tiim oli mingi hetk Euroopa arvestuses 7. kohal.

Kui teil tekkis nüüd huvi nimetatud ala võis paarisrattaliste uiskudega sõitmise vastu, siis kontaktinfo leiate www.rulluisuliit.ee menüüst ROLLER DERBY. Olgu ka mainitud, et hetkel on aktiivsemad huvilised asukohaga Tartus, aga ilmselt ei saa see Eesti piires takistuseks.